Белгия
Белгийска пилешка супа Ватерзой
Със своето шесто участие на европейско футболно първенство, Белгия ще се опита да се пребори за призовите места. Страната е известна със своите замъци и с това, че се произвеждат над 800 марки бира, някои с над 400-500 годишна история. А всички знаем, че хубавата бира върви с хубава храна. Белгийската кухня си има своите отличителни кулинарни шедьоври и условно може да бъде разделена на северна, където на почит са морските дарове и зеленчуците, и на южна, която е повече насочена към месните ястия.
Днешната ни рецепта носи в себе си и севера и юга.
Съставки
300 гр пресни картофи
1 селър
1 морков
1 праз лук
½ лимон
½ пилешко бульон
200 мл сметана
Черен пипер и сол
Начин на приготвяне
- Нарежете картофите на кубчета.
- Сварете ги, след което отцедете и ги оставете да изстинат.
- През това време обелете целината, моркова и праза и ги нарежете на тънки ивици.
- Кипнете 750 мл вода заедно с лимоновия сок, като добавите и кубчето бульон.
- Нарежете пилешките гърди.
- Към врящия бульона добавете сметаната и пилето, като варите около 5 минути на слаб огън.
- Добавете картофите и зеленчуците и гответе още 3 минути на слаб огън.
-
Добавете черен пипер на вкус, сервирайте в чинии за супа и поръсете с целина.
Дали белгийска пилешка супа ще помогне на Белгия да се класира напред в нашето кулинарно европейско първенство, решавате вие като дадете своя глас и участвате за много награди.