Унгария
Унгарски Лангоши
Националният отбор на Унгария ще участва за шести път на Еврoпейско футболно първенство. През далечната 1964 година, страната достига до бронзовите медали на първенството проведено в Испания. И ако за момент от футбола се насочим към храната, то маджарите със сигурност може да спечелят златните медали. Рецептите в унгарската кухня са формирани в продължение на векове, с традиции в овкусяването и изградени методи и техники за приготвяне.
Днес предлагам на вашето внимание прочутите унгарски мекици лангош.
Съставки
300 гр брашно тип “00”
120 мл мляко
120 мл мляко
60 мл вода
20 гр зехтин
10 гр прясна мая
Сол на вкус
Олио
За доматения сос:
400 гр доматен сос
1 скилидка чесън
Сол и захар на вкус
За поръсване:
Пармезан
Начин на приготвяне
- Приготвяне на тестото: Затоплете млякото с водата и разтворете маята в тях.
- Пресейте брашното в голяма купа, добавете щипка сол, след това добавете сместа с млякото, маята и зехтина.
- Замесете до получаване на гладко тесто. Покрийте го и го оставете да втасва около два часа или докато тестото удвои обема си.
- Приготвяне на доматения сос: В тиган загрейте олио с нарязана на ситно скилидка чесън. Добавете доматения сос, щипка сол и захар.
- Варете на слаб огън 15-20 минути, докато сосът се сгъсти.
- Оформяне и пържене на лангошите: След като тестото втаса, разделете го на топки по 100 г.
- Разточете всяка топка на тънка кръгла кора с дебелина около 5-10 мм и диаметър около 20 см.
- Пържете всяка в силно загрято олио.
- Финална подготовка и сервиране: Извадете лангошите и ги оставете да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.
- Намажете всеки лангош с доматен сос и поръсете обилно с настърган пармезан.
-
Сервирайте лангошите горещи.
Дали вкусните мекички ще изстрелят Унгария напред в нашето кулинарно европейско първенство зависи изцяло от вас?