Турция
Гюзлеме
Турция ще участва за шести път на Европейско футболно първенство, като през 2008-ма година страната завърши на трето място по време на Еврото проведено в Австрия и Швейцария. Това до момента си остава и най-забележителния успех на националния отбор.
Като забележителна може да опишем и турската кухня. Изключително богата и разнообразна, разчитаща не толкова на подправките, колкото на вкусните пресни съставки. А какво по вкусно от един топъл и пресен хляб.
Съставки
300 гр брашно
1 чaша вода (не студена)
1 щипка сол
2 гр мая
300 гр спанак
1 бял лук
100 гр сирене фета
Черен пипер
Зехтин екстра
Начин на приготвяне
- Започнете с тестото: в купа смесете 3 чаши брашно, сол и мая. Добавете малко по малко топлата вода и разбъркайте първо с лъжица, а след това с ръце около 8-10 минути.Намокрете дъното на купата и повърхността на тестото с ръце и покрийте купата с чиста кърпа. Оставете го да почине за 30-40 минути.
- Поръсете повърхността на която ще месите с брашно и прехвърлете тестото върху нея и го месете за няколко минути.
- Направете руло и го нарежете на парчета, които оформете на малки топки и ги покрийте с влажна кърпа.
- Преминете към пълнежа: Сложете в купа спанака, натрошената фета, нарязания лук, сол и черен пипер.
- Вземете топка и я разточете на тънко с точилка, като оформите кръг.
- В едната половина сложете 3 супени лъжици от плънката. Прихлупете тестото като залепите добре краищата с върховете на пръстите си.
- Загрейте незалепващ тиган на силен котлон и наредете гьозлемата. Печете ги от двете страни по 3-4 минути.
-
Прехвърлете ги в чинии за сервиране, като намажете повърхността им със зехтин.
Дали гьозлемето ще поднесе изненадата и ще класира Турция напред в нашето кулинарно европейско първенство, решавате вие?