Словакия
Кнедли с козе сирене и бекон
За Словакия това ще бъде шесто участие на Европейски футболни първенства. Първоначално държавата се състезава под името Чехословакия и през 1976 дори става европейски шампион на първенството проведено в Югославия. В страната има над 1300 минерални извора, известни с лечебните свойства на своята вода. Като "лечебни" може да определим и словашките ястия, които могат да задоволят и заситят всеки претенциозен естет. Заради преобладаващият планински релеф за страната е традиционно производството на овчи и кози сирена.
Именно затова и днешната ни рецепта включва козе сирене.
Съставки
150 гр брашно 00
1 яйце
2 лъжици сол
Сос
100 гр козе сирене Bryndza
20 гр мляко
100 гр пушен бекон
2 лъжици зехтин
Начин на приготвяне
- Измийте добре картофите, като изчеткате всякакви наслоявания от пръст под течаща вода. Обелете ги, измийте ги отново и ги настържете с помощта на ренде. Стиснете ги с ръце и ги поставете в кърпа, като я навиете възможно най-плътно, за да премахнете остатъчната вода.
- Поставете ги в купа и добавете брашното, яйцето и солта.
- Разбъркайте с дървена лъжица или с ръце, докато се получи паста. Ако пастата е твърде гъста, добавете малко студена вода.
- Оформете малки топчета и ги сварете.
-
Отцедете получените кнедли и ги добавете козето сирене Bryndza към тях.
Разбъркайте внимателно.
-
Сервирайте в дълбока чиния и гарнирайте с нарязания на кубчета пушен бекон.
Предстои да видим, дали кнедлите ще помогнат на Словакия в битката с останалите държави в нашето кулинарно европейско първенство?