Швейцария
Швейцарски Рьощи
Въпреки планинският си релеф и силно развитите аплийски спортове, Швейцария ще участва за 7-ми път на Европейско футболно първенство. Географското положение на страната също така е и причината за интересното смесване на различни кулинарни традиции. Характерно за швейцарската кухня е, че ястията са прости, засищащи и много вкусни, като за приготвянето им обикновено се ползват малко на брой продукти. Такова е и днешното ни предложение.
Съставки
сол
Черен пипер
30 мл зехтин
100 гр пушена сьомга
100 гр кисело мляко
50 гр сирене Грюер (или Ементал), настъргано
Начин на приготвяне
- Подготовка на картофите: Сварете картофите обелени в обилно количество вода за около 30 минути. Те трябва да останат твърди в центъра. Оставете ги да изстинат.
-
Настържете картофите по дължина с ренде, така че ивиците да са дълги. Подправете със сол и черен пипер.
Добавете настъргания ементал и разбъркайте добре.
- Приготвяне на рьощи: Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие. Разпределете картофената смес равномерно на дъното на тигана и пържете на слаб огън за около 12 минути.
- Загрейте олиото и бавно добавете нишестето. Добавете киселото мляко, солта и разбъркайте до по-гъста консистенция.
-
Сервирайте рьощите топли, покрити с пушена сьомга и полейте с готовия крем отгоре.
Дали любимото национално ястие на Швейцария, ще се превърне и в любимец на кулинарното ни европейско първенство? Вие решавате.