Шотландия
Шотландски сладък хляб
За националният отбор на Шотландия Евро 2024 ще бъде пето участие на Европейски футболни първенства. И въпреки, че тартановата армия не може да се похвали с кой знае какви успехи, интересът към цар футбол е изключително голям. Такъв е и към традицонните ястия на страната. Шотландската кухня съчетава в себе си келтската и британската кухня, което от своя страна я прави нестандартна и интересна за кулинарните естети.
Днес предлагаме на вашето внимание една рецепта, която от векове е бил важна част от менюто на изследователи, златотърсачи и войници.
Съставки
250 мл прясно мляко
80 гр масло
100 гр захар
220 гр стафиди
15 гр прясна мая
1 щипка сол
1 яйце
Начин на приготвяне
- Пресейте брашното и солта в голяма купа, след което добавяте маята и захарта. Добавете млякото, което предварително сте затоплили малко и омесете меко, но не лепкаво тесто. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и омесете за около 10 минути, докато стане гладко. Ако тестото е още “твърдо”, добавете малко мляко. Поставете тестото в купа, покрийте го с влажна кърпа и го оставете да втаса на топло място за 1 – 1,5 часа.
- Мекото масло нарежете на 4 равни части. В центъра на тестото поставите парче масло, след това прегънете тестото и месете, докато се смеси добре. Продължете с останалата част от маслото.
- Към готовото тесто добавете стафидите.
- Прехвърлете тестото в намазнена форма за кекс и го оставете да втаса поне 45 минути или докато удвои обема си.
- Загрейте фурната на 220°C. Намажете тестото с яйцето или с прясно мляко и захар и го сложете във фурната. След 15 минути намалете температурата на фурната на 190 C° и печете още 25-30 минути, като последните 10-15 минути може да покриете с алуминиево фолио, за да не загори.
-
Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине върху решетка. Сервирайте го нарязан на филийки намазани с масло.
Дали Банокът ще задоволи вашите очаквания и ще помогне на Шотландия да продължи напред в нашето кулинарно европейско първенство, решавате вие?