Румъния
Румънска Боб чорба
За Румъния Евро 2024 ще бъде шесто участие на Европейски футболни първенства. Най-известният футболист на северната ни съседка е легендата Георге Хаджи, наричан "Марадона от Карпатите" заради чудесната си техника и поглед върху играта.
Като чудесна може да определим и кухнята на страната. Тя е разнообразна, богата на вкус и включва в себе си много кулинарни обичаи и традиции.
Съставки
250 гр бял боб от консерва
2 жълтъка
1 връзка магданоз
100 гр бекон
150 мл заквасена сметана
Сол и черен пипер
1 маруля
1 лъжица оцет
Начин на приготвяне
- Запържете нарязания бекон на кубчета
- Сложете боба при бекона в тенджера, добавете 1 литър вода, сол и пипер и поставете тенджерата на огъня.
- Варете около 30 минути, докато бобът се овкуси.
- Нарежете марулята на ленти и я добавете към супата. Продължете да готвите още 10 минути.
- Извадете малко боб, намачкайте го с вилица, след което върнете обратно в тенджерата, за да сгъстите супата.
-
Смесете жълтъците със заквасената сметана и оцета, след което изсипете сместа в супата.
Разбъркайте добре, сервирайте бобената чорба поръсена с наситнен магданоз в дълбоки чинии.
-
Добавете и препечени филийки хляб към ястието.
Дали Румъния ще успее да впечатли в нашето кулинарно европейско първенство зависи изцяло от вас?