Румънска Боб чорба

За Румъния Евро 2024 ще бъде шесто участие на Европейски футболни първенства. Най-известният футболист на северната ни съседка е легендата Георге Хаджи, наричан "Марадона от Карпатите" заради чудесната си техника и поглед върху играта.
Като чудесна може да определим и кухнята на страната. Тя е разнообразна, богата на вкус и включва в себе си много кулинарни обичаи и традиции.

12% гласували за рецептата

Съставки

250 гр бял боб от консерва

2 жълтъка

1 връзка магданоз

100 гр бекон

150 мл заквасена сметана

Сол и черен пипер

1 маруля

1 лъжица оцет

Начин на приготвяне

  1. Запържете нарязания бекон на кубчета

  2. Сложете боба при бекона в тенджера, добавете 1 литър вода, сол и пипер и поставете тенджерата на огъня.

  3. Варете около 30 минути, докато бобът се овкуси.

  4. Нарежете марулята на ленти и я добавете към супата. Продължете да готвите още 10 минути.

  5. Извадете малко боб, намачкайте го с вилица, след което върнете обратно в тенджерата, за да сгъстите супата.

  6. Смесете жълтъците със заквасената сметана и оцета, след което изсипете сместа в супата.

     

    Разбъркайте добре, сервирайте бобената чорба поръсена с наситнен магданоз в дълбоки чинии.

  7. Добавете и препечени филийки хляб към ястието.

    Дали Румъния ще успее да впечатли в нашето кулинарно европейско първенство зависи изцяло от вас?

     

Двубои на деня

02.07.2024
Австрия
Виенски Шницел

78%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

22%

02.07.2024
Словения
Словенски Ćevapčići

71%

VS
Чехия
Чешко колено

29%