Португалия
Португалска Торта
Португалия е традиционен участник на големи футболни форуми. През 2016-та година отборът, начело с носителя на 5 златни топки Кристиано Роналдо, спечели Европейското първенство във Франция. Разнообразният и техничен стил на португалците се пренася и в традиционната им кухня. Ястията им са изключително вкусни, с особен и неповторим аромат. Днес ви представяме една рецепта, която носи в себе си много страст, вкус и наслада.
Съставки
300 гр брашно София Мел Екстра
2 яйца
120 гр масло
100 гр захар
Кората от ½ лимон
1 щипка сол
Необходими продукти за плънката:
150 гр бишкоти
500 мл мляко
Кората от ½ лимон
3 яйца
200 гр захар
1 малка чаша ликьор Лимончело
1 чаена лъжичка ванилова есенция
Начин на приготвяне
-
Приготвяне на пясъчното тесто:
В купа смесете брашното София Мел Екстра, което е с по-високо протеиново съдържание и е подходящо за приготвянето на сладки изделия и захарта.
Направете кладенче в средата и добавете нарязаното на кубчета масло, яйцата, настърганата лимонова кора и солта. Замесете до получаване на гладко и еластично тесто.
- Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да престои в хладилника поне за 1 час.
-
Подготовка на плънката: В съд на среден огън загрейте млякото с ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. След като заври, изключете котлона и оставете млякото да изстине.
В друг съд разбъркайте яйцата със захарта и ликьора до получаване на хомогенна смес
-
Подготовка на плънката: В съд на среден огън загрейте млякото с ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. След като заври, изключете котлона и оставете млякото да изстине.
В друг съд разбъркайте яйцата със захарта и ликьора до получаване на хомогенна смес.
- Сглобяване на тортата: Вземете охладеното тесто и го разточете на тънък лист. Постелето го на дъното на леко намаслена тавичка.
- Охладете формата с тестото, след което излейте върху нея охладеното мляко.
-
Подредете бишкотите във вид на рибена кост върху тестото, покривайки цялото дъно.
Залейте с яйчената смес и оставете да престои за около 10 минути.
- Печене: Печете тортата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 35 минути.
-
Сервиране: Оставете тортата да се охлади напълно преди сервиране.
А дали Португалия ще продължи напред в нашето кулинарно европейско първенство, зависи изцяло от вас?