Португалска Торта

Португалия е традиционен участник на големи футболни форуми. През 2016-та година отборът, начело с носителя на 5 златни топки Кристиано Роналдо, спечели Европейското първенство във Франция. Разнообразният и техничен стил на португалците се пренася и в традиционната им кухня. Ястията им са изключително вкусни, с особен и неповторим аромат. Днес ви представяме една рецепта, която носи в себе си много страст, вкус и наслада.

82% гласували за рецептата

Съставки

Необходими продукти за тестото:

300 гр брашно София Мел Екстра

2 яйца

120 гр масло

100 гр захар

Кората от ½ лимон

1 щипка сол

Необходими продукти за плънката:

150 гр бишкоти

500 мл мляко

Кората от ½ лимон

3 яйца

200 гр захар

1 малка чаша ликьор Лимончело

1 чаена лъжичка ванилова есенция

Начин на приготвяне

  1. Приготвяне на пясъчното тесто:

    В купа смесете брашното София Мел Екстра, което е с по-високо протеиново съдържание и е подходящо за приготвянето на сладки изделия и захарта.

    Направете кладенче в средата и добавете нарязаното на кубчета масло, яйцата, настърганата лимонова кора и солта. Замесете до получаване на гладко и еластично тесто.

  2. Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да престои в хладилника поне за 1 час.

  3. Подготовка на плънката: В съд на среден огън загрейте млякото с ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. След като заври, изключете котлона и оставете млякото да изстине.

    В друг съд разбъркайте яйцата със захарта и ликьора до получаване на хомогенна смес

  4. Подготовка на плънката: В съд на среден огън загрейте млякото с ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. След като заври, изключете котлона и оставете млякото да изстине.

    В друг съд разбъркайте яйцата със захарта и ликьора до получаване на хомогенна смес.

  5. Сглобяване на тортата: Вземете охладеното тесто и го разточете на тънък лист. Постелето го на дъното на леко намаслена тавичка.

  6. Охладете формата с тестото, след което излейте върху нея охладеното мляко.

  7. Подредете бишкотите във вид на рибена кост върху тестото, покривайки цялото дъно.

    Залейте с яйчената смес и оставете да престои за около 10 минути.

  8. Печене: Печете тортата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 35 минути.

  9. Сервиране: Оставете тортата да се охлади напълно преди сервиране.

    А дали Португалия ще продължи напред в нашето кулинарно европейско първенство, зависи изцяло от вас?

Двубои на деня

02.07.2024
Австрия
Виенски Шницел

79%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

21%

02.07.2024
Словения
Словенски Ćevapčići

71%

VS
Чехия
Чешко колено

29%