Пироги с картофи и рикота
За Полша, Евро 2024 ще бъде шесто участие на страната на европейски футболни първенства. Головата машина на тима Робърт Левандовски е готов отново да поразява със своята прецизност и да поведе отбора напред към победите. Прецизност е необходима и когато приготвяте типични ястия от полската кухня. Тя съчетава в себе си готварските традиции на различни националности и е изключително разнообразна.
Съставки
400 гр брашно тип “00”
1 яйце
1 жълтък
10 гр сол
150 мл вода (стайна температура)
Съставки за плънката:
300 г картофи
150 г рикота
Сол и черен пипер на вкус
Съставки за соса:
Сметана
Пресен лук
Масло
Начин на приготвяне
- Подготовка на тестото: В купа смесете брашното със солта, добавете яйцето и жълтъка. Постепенно добавете водата, като разбърквате с ръце до получаване на гладко и еластично тесто. Увийте тестото в стреч фолио и оставете да почива в хладилника за 30 минути.
- Подготовка на плънката: Сварете картофите във вряща подсолена вода за около 30 минути, докато омекнат. Оставете ги да изстинат, след това ги обелете и намачкайте.
- В купа смесете намачканите картофи с рикотата, добавете сол и черен пипер на вкус. Омесете добре до получаване на хомогенна смес. Покрийте и поставете в хладилника да се охлади.
- Оформяне на пирогите: На леко набрашнена повърхност разточете тестото и изрежете кръгли форми.
- Във всяка кръгла форма поставете малко от плънката, прегънете наполовина до формата на полумесец и притиснете краищата да запечатате добре с вилица.
- Варене на пирогите: Сложете голяма тенджера с вода на огън и оставете да заври. Варете пирогите в подсолената вода за около 5 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете ги и ги отцедете.
-
Приготвяне на соса и сервиране: В тиган разтопете маслото и добавете нарязания пресен лук.
Задушете отцедените пироги в маслото за няколко минути.
-
Сервирайте пирогите топли с лъжица заквасена сметана и поръсете с див лук.
Дали пирогите ще пробият напред в нашето кулинарно европейско първенство, предстои да видим?