Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS
През 1988 година на Европейското първенство по футбол проведено в Германия, отборът на Нидерландия печели златните медали. Страната е известна със своите лалета, мелниците и дървените налъми (сабо). Няма как да подминем и темата за нидерландската кухня. Tя мoжe дa пpeдлoжи вĸycни яcтия, ĸoитo ce пpигoтвят пo лeceн нaчин, дopи и в дoмaшнa oбcтaнoвĸa. Едно такова ястие е и днешната ни рецепта.
Съставки
100 гр масло Président
250 гр брашно тип “00”
50 мл вода
1 гр бикарбонат
1 щипка индийско орехче
1 щипка черен пипер
1 щипка сол
10 гр канела на прах
Начин на приготвяне
- Приготвяне на тестото: В купа смесете кафявата захар и студеното масло Président, което ще придаде на тестото наситен вкус. Добавете брашното, канелата, щипка индийско орехче, бикарбонат, сол и черен пипер. Постепенно добавете водата и продължете да бъркате, докато се получи меко и хомогенно тесто.
- Оформяне и охлаждане: Оформете тестото в правоъгълна форма, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилника за 1 час.
- Изработка на бисквитките: След като тестото е починало, вземете половината от него и я разточете върху леко набрашнена работна повърхност до дебелина от 3 мм. Използвайте формички за изрязване на бисквитки по ваш избор, за да оформите бисквитките.
- Печене: Подредете бисквитките върху тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 15 минути или до златисто кафяво.
-
Сервиране: Оставете бисквитките да изстинат на решетка и сервирайте.
Дали държавата с най-ниска надморска височина може да се изкачи до призовите места в нашето кулинарно европейско първенство? Решавате вие като дадете своя глас и участвате за много награди.