Пица „Маргарита“

Италианският национален отбор по футбол е двукратен европейски шампион. Може спокойно да кажем, че в Италия футболът е религия, преминала през катеначото до днешния си модерен облик. Всъщност Италия е страната, в която древната култура, история и традиции красиво се сливат със съвременните тенденции. И ако говорим за футбол, мода и вино, то няма как да не споменем и италианската кухня. Силно вкоренените традиции вплетени в простотата на приготвяне ня ястията, придават една незабравима и уникална емоция. Ястието като изкуство. А какво по-голямо изкуство от приготвянето на пица Маргарита.

84% гласували за рецептата

Съставки

Съставки за блата:

 

200 гр. брашно Манитоба

300 гр. брашно тип “00”

300 мл вода

1 супена лъжица екстра върджин зехтин

1 чаена лъжичка сол

1,5 гр. суха бирена мая

Съставки за гарниране (за плънката):

 

400 мл доматено пюре

10 гр риган

250 гр моцарела

екстра върджин зехтин

сол

10 гр настърган пармезан

10 листа пресен босилек

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на тестото: Смесете двата вида брашно в голяма купа и добавете сухата бирена мая. Направете кладенче в средата и внимателно сипете водата, която трябва да е със стайна температура. Разбъркайте с лъжица, добавете солта и зехтина. Месете енергично с ръце за поне 10 минути до получаване на гладко и еластично тесто.

  2. Втасване: Покрийте тестото и оставете да почива за около 2 часа на топло място.

  3. Оформяне на пиците: Вземете втасалото тесто и без допълнително месене, го разпределете в две кръгли тави или в една голяма правоъгълна.

  4. Първо печене: Намажете тестото с доматеното пюре, поръсете с риган и печете в предварително загрята на 250°С фурна за около 8 минути.

  5. Добавяне на продуктите за гарниране: Извадете основата за пицата от фурната, добавете настъргания пармезан, разпределете моцарелата, свежия босилек, няколко капки екстра върджин зехтин и малко сол.

  6. Финално печене: Върнете пицата във фурната за още 7-8 минути, докато моцарелата се разтопи напълно и тестото стане златисто.

  7. Сервиране: Сервирайте пица Маргарита веднага след изваждането от фурната, за да се насладите на нейния автентичен вкус и аромат.

  8. Пицата и бирата са класическа комбинация, но магията на този дует се крие в начина, по който те подчертават вкусовете си и да повиши вашето гастрономическо изживяване. Затова ние ви препоръчваме Birra Moretti, за да завършите вашия кулинарен опит с истински италиански стил.

     

    Как мислите, дали пицата ще изстреля Италия напред в нашето кулинарно европейско първенство?

Със съдействието на:

Двубои на деня

05.07.2024
Испания
Валенсиянска паеля

73%

VS
Франция
Киш Лорен

27%

05.07.2024
Германия
Немски бретцел

77%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

23%

06.07.2024
Италия
Пица „Маргарита“

79%

VS
Словения
Словенски Ćevapčići

21%

06.07.2024
Англия
Традиционна Английска Закуска

30%

VS
Португалия
Португалска Торта

70%