Италия
Пица „Маргарита“
Италианският национален отбор по футбол е двукратен европейски шампион. Може спокойно да кажем, че в Италия футболът е религия, преминала през катеначото до днешния си модерен облик. Всъщност Италия е страната, в която древната култура, история и традиции красиво се сливат със съвременните тенденции. И ако говорим за футбол, мода и вино, то няма как да не споменем и италианската кухня. Силно вкоренените традиции вплетени в простотата на приготвяне ня ястията, придават една незабравима и уникална емоция. Ястието като изкуство. А какво по-голямо изкуство от приготвянето на пица Маргарита.
Съставки
200 гр. брашно Манитоба
300 гр. брашно тип “00”
300 мл вода
1 супена лъжица екстра върджин зехтин
1 чаена лъжичка сол
1,5 гр. суха бирена мая
Съставки за гарниране (за плънката):
400 мл доматено пюре
10 гр риган
250 гр моцарела
екстра върджин зехтин
сол
10 гр настърган пармезан
10 листа пресен босилек
Начин на приготвяне
- Подготовка на тестото: Смесете двата вида брашно в голяма купа и добавете сухата бирена мая. Направете кладенче в средата и внимателно сипете водата, която трябва да е със стайна температура. Разбъркайте с лъжица, добавете солта и зехтина. Месете енергично с ръце за поне 10 минути до получаване на гладко и еластично тесто.
- Втасване: Покрийте тестото и оставете да почива за около 2 часа на топло място.
- Оформяне на пиците: Вземете втасалото тесто и без допълнително месене, го разпределете в две кръгли тави или в една голяма правоъгълна.
- Първо печене: Намажете тестото с доматеното пюре, поръсете с риган и печете в предварително загрята на 250°С фурна за около 8 минути.
- Добавяне на продуктите за гарниране: Извадете основата за пицата от фурната, добавете настъргания пармезан, разпределете моцарелата, свежия босилек, няколко капки екстра върджин зехтин и малко сол.
- Финално печене: Върнете пицата във фурната за още 7-8 минути, докато моцарелата се разтопи напълно и тестото стане златисто.
- Сервиране: Сервирайте пица Маргарита веднага след изваждането от фурната, за да се насладите на нейния автентичен вкус и аромат.
-
Пицата и бирата са класическа комбинация, но магията на този дует се крие в начина, по който те подчертават вкусовете си и да повиши вашето гастрономическо изживяване. Затова ние ви препоръчваме Birra Moretti, за да завършите вашия кулинарен опит с истински италиански стил.
Как мислите, дали пицата ще изстреля Италия напред в нашето кулинарно европейско първенство?