Валенсиянска паеля

Отборът на Испания има в своята визитка цели три спечелени Европейски първенства. Традициите във футбола определено се пренасят и в кухнята.
Испанската кухня е изключително разнообразна и силно повлияна от продуктите на моретата, които заобикалят страната. Именно затова днес предлагаме на вашето внимание една рецепта със средиземноморски привкус: прочутата испанска Паеля.

86% гласували за рецептата

Съставки

200 г ориз Карнароли

100 г пилешко бутче

100 г чоризо

100 г изчистени калмари

100 г скариди с глави

6 бр. черни миди

6 бр. бели миди

1 чушка

50 г варен грах

50 г варен боб

500-600 мл зеленчуков бульон

1 скилидка чесън

зехтин

1 плик шафран

1 малка лъжичка паприка

1/2 лъжичка куркума

1/2 лъжичка черен пипер

сол

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на морските дарове: Започнете с почистването на мидите и скаридите. Загрейте зехтин в тиган със скилидка чесън, добавете мидите и скаридите и ги оставете да се отворят на умерен огън под капак. След като се отворят, отделете няколко за украса и оставете останалите на топло. Прецедете течността от готвенето и я запазете за по-късно.

  2. Приготвяне на калмарите и чушките: Почистете калмарите и ги нарежете на колелца. В друг тиган с малко зехтин и чесън, запържете калмарите за около 4-5 минути и ги оставете на топло. Почистете и нарежете чушките на малки кубчета, запържете ги също в зехтин и чесън за около 5-6 минути.

  3. Приготвяне на ориза и основната смес: Запържете пилешкото месо и чоризото в голям тиган или тиган за паеля до получаване на хрупкава коричка. Добавете нарязания зелен боб и граха. Оставете да се овкусят за няколко минути. Разпределете съставките, оставяйки място за ориза, добавете го и леко запечете.

  4. Завършване на паелята: Разтворете шафрана в малко гореща вода и добавете към паелята заедно с прецедента течност от морските дарове. Добавете зеленчуковия бульон така, че да покрива всички съставки. Овкусете с паприка, куркума, черен пипер и сол и гответе на умерен огън за около 30-40 минути. Към края на готвенето добавете калмарите, мидите, чушките и скаридите. Непосредствено преди сервиране, украсете с няколко цели морски дарове.

  5. Вкусната храна винаги заслужава добра компания, затова си кажете наздраве със студена Birra Moretti – вашата специална съставка.

     

    Предстои да видим, дали морето ще помогне на Испания да отплува към финалите на нашето кулинарно европейско първенство.

     

Със съдействието на:

Двубои на деня

05.07.2024
Испания
Валенсиянска паеля

73%

VS
Франция
Киш Лорен

27%

05.07.2024
Германия
Немски бретцел

77%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

23%

06.07.2024
Италия
Пица „Маргарита“

79%

VS
Словения
Словенски Ćevapčići

21%

06.07.2024
Англия
Традиционна Английска Закуска

30%

VS
Португалия
Португалска Торта

70%