Испания
Валенсиянска паеля
Отборът на Испания има в своята визитка цели три спечелени Европейски първенства. Традициите във футбола определено се пренасят и в кухнята.
Испанската кухня е изключително разнообразна и силно повлияна от продуктите на моретата, които заобикалят страната. Именно затова днес предлагаме на вашето внимание една рецепта със средиземноморски привкус: прочутата испанска Паеля.
Съставки
100 г пилешко бутче
100 г чоризо
100 г изчистени калмари
100 г скариди с глави
6 бр. черни миди
6 бр. бели миди
1 чушка
50 г варен грах
50 г варен боб
500-600 мл зеленчуков бульон
1 скилидка чесън
зехтин
1 плик шафран
1 малка лъжичка паприка
1/2 лъжичка куркума
1/2 лъжичка черен пипер
сол
Начин на приготвяне
- Подготовка на морските дарове: Започнете с почистването на мидите и скаридите. Загрейте зехтин в тиган със скилидка чесън, добавете мидите и скаридите и ги оставете да се отворят на умерен огън под капак. След като се отворят, отделете няколко за украса и оставете останалите на топло. Прецедете течността от готвенето и я запазете за по-късно.
- Приготвяне на калмарите и чушките: Почистете калмарите и ги нарежете на колелца. В друг тиган с малко зехтин и чесън, запържете калмарите за около 4-5 минути и ги оставете на топло. Почистете и нарежете чушките на малки кубчета, запържете ги също в зехтин и чесън за около 5-6 минути.
- Приготвяне на ориза и основната смес: Запържете пилешкото месо и чоризото в голям тиган или тиган за паеля до получаване на хрупкава коричка. Добавете нарязания зелен боб и граха. Оставете да се овкусят за няколко минути. Разпределете съставките, оставяйки място за ориза, добавете го и леко запечете.
- Завършване на паелята: Разтворете шафрана в малко гореща вода и добавете към паелята заедно с прецедента течност от морските дарове. Добавете зеленчуковия бульон така, че да покрива всички съставки. Овкусете с паприка, куркума, черен пипер и сол и гответе на умерен огън за около 30-40 минути. Към края на готвенето добавете калмарите, мидите, чушките и скаридите. Непосредствено преди сервиране, украсете с няколко цели морски дарове.
-
Вкусната храна винаги заслужава добра компания, затова си кажете наздраве със студена Birra Moretti – вашата специална съставка.
Предстои да видим, дали морето ще помогне на Испания да отплува към финалите на нашето кулинарно европейско първенство.