Хърватска Проя

Хърватска ще участва за 8-ми път на европейско футболно първенство. Страната разполага със страхотни футболисти, като един от тях продължава да вдъхновява със своите магически изпълнения дори на 38 години: става въпрос за неостаряващата легенда Лука Модрич. Истинско вдъхновение е и традиционната хърватска кухня. Тя има вековна история, като интересното е, че едни и същи ястия се приготвят с леки различия във всеки регион.

Съставки

150 гр царевично брашно

100 гр брашно тип “00”

200 гр кисело мляко

80 гр слънчогледово олио

1 чаша вода

3 яйца

200 г фета или сирене

1 пакетче бакпулвер

Сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. Приготвяне на сместа: В голяма купа разбийте яйцата. Добавете солта, олиото и киселото мляко и разбъркайте добре.

  2. В друга купа смесете царевичното и обикновеното брашно. Постепенно добавете към яйчената смес.

  3. Разбъркайте добре и изчакайте няколко минути, след което добавете водата.

    Накрая, добавете натрошеното сирене и бакпулвера и отново разбъркайте добре.

  4. Печене: Изсипете сместа в подходяща форма за печене, предварително намазана с малко олио или подложена с хартия за печене.

  5. Печете в предварително загрята на 200°C фурна. След като проята започне да покафенява, намалете температурата на 180°C.

    Печете за още около 15 минути.

  6. Проята може да се сервира както топла, така и студена. Отлично допълнение към задушено месо или като част от обилна закуска.

     

     Дали царевичното хлебче ще помогне на Хърватска да продължи напред в нашето  кулинарно европейско първенство? Решавате вие като дадете своя глас.

Двубои на деня

05.07.2024
Испания
Валенсиянска паеля

73%

VS
Франция
Киш Лорен

27%

05.07.2024
Германия
Немски бретцел

77%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

23%

06.07.2024
Италия
Пица „Маргарита“

79%

VS
Словения
Словенски Ćevapčići

21%

06.07.2024
Англия
Традиционна Английска Закуска

30%

VS
Португалия
Португалска Торта

70%