Хърватия
Хърватска Проя
Хърватска ще участва за 8-ми път на европейско футболно първенство. Страната разполага със страхотни футболисти, като един от тях продължава да вдъхновява със своите магически изпълнения дори на 38 години: става въпрос за неостаряващата легенда Лука Модрич. Истинско вдъхновение е и традиционната хърватска кухня. Тя има вековна история, като интересното е, че едни и същи ястия се приготвят с леки различия във всеки регион.
Съставки
100 гр брашно тип “00”
200 гр кисело мляко
80 гр слънчогледово олио
1 чаша вода
3 яйца
200 г фета или сирене
1 пакетче бакпулвер
Сол на вкус
Начин на приготвяне
- Приготвяне на сместа: В голяма купа разбийте яйцата. Добавете солта, олиото и киселото мляко и разбъркайте добре.
- В друга купа смесете царевичното и обикновеното брашно. Постепенно добавете към яйчената смес.
-
Разбъркайте добре и изчакайте няколко минути, след което добавете водата.
Накрая, добавете натрошеното сирене и бакпулвера и отново разбъркайте добре.
- Печене: Изсипете сместа в подходяща форма за печене, предварително намазана с малко олио или подложена с хартия за печене.
-
Печете в предварително загрята на 200°C фурна. След като проята започне да покафенява, намалете температурата на 180°C.
Печете за още около 15 минути.
-
Проята може да се сервира както топла, така и студена. Отлично допълнение към задушено месо или като част от обилна закуска.
Дали царевичното хлебче ще помогне на Хърватска да продължи напред в нашето кулинарно европейско първенство? Решавате вие като дадете своя глас.