Грузия
Грузинско Хачaпури
Евро 2024 се очаква с огромен интерес в Грузия, тъй като страната се класира за първи път в историята си на Европейско футболно първенство. Държавата е известна със своите скали и планини, средновековни крепости и манастири, и като един от най-старите региони за производство на вино в света. А хубавото вино върви и с хубава храна.
Кулинарно бижу - така може да определим кухнята на Грузия. Ястията се отличават с разнообразни вкусове, сосове и богати комбинации.
Днес предстaвяме на вашето внимание една от най-известните храни на Грузия: хачапури.
Съставки
250 мл прясно мляко
120 мл вода
7 гр суха мая
8 жълтъка
10 мл зехтин
10 гр захар
250 гр рикота
150 гр моцарела
1 яйца за мазане
Начин на приготвяне
- В купа смесете топлата вода със захарта и сухата бирена мая. Оставете настрана за 5 минути.
-
Добавете топлото мляко, зехтина, 4-те жълтъка и разбъркайте добре. Добавете малко по малко брашното и месете с шпатула до получаване на гладко тесто.
Покрийте купата със стреч фолио и оставете да втаса за 2 часа или докато удвои обема си.
- Разделете тестото на 4 топки и ги разточете с точилка.
- За плънката, смесете рикотата с настърганата моцарела. Изсипете пълнежа в средата на тестото и прегънете страните към центъра. Съединете двата края и оформете лодка. Прехвърлете лодките в застлана с хартия за печене тава.
- Намажете ръба с разбитото яйце и печете на 200°C за 15 минути.
- Извадете хачапури от фурната, изсипете по един жълтък в центъра на всяка лодка и гответе във фурната още 1 минута.
-
Хачапурите са готови за сервиране.
Дали хачапурито ще доведе до историческо класиране на Грузия и в нашето кулинарно европейско първенство, предстои да видим?