Киш Лорен

Отборът на Франция е двукратен европейски шампион по футбол. Страната винаги е разполагала със страхотни виртуози с топка в крака. Достатъчно е да споменем имена като Зидан, Платини, Анри, Мбапе. Но не само футболът, но и френската кухня може да бъде описана като изтънчена и виртуозна. Тя се характеризира с иновативни вкусове и елегантна презентация. Овладяването на френската кухня се смята за върховно постижение в кулинарните изкуства.
Днес предлагаме на вашето внимание, едно ястие считано за съвременната френска вечеря.

88% гласували за рецептата

Съставки

Съставки за тестото:

200 гр. Брашно София Мел Класик

100 гр. студено масло

1/2 чаена лъжичка сол

2-3 супени лъжици студена вода

Съставки за плънката:

200 гр. бекон

3 големи яйца

200 мл сметана

100 мл мляко

100 гр. настъргано сирене (Грюер)

Сол и черен пипер на вкус

Щипка индийско орехче

Начин на приготвяне

  1. Пригответе тестото: В голяма купа смесете брашното София Мел Класик, което е с високо качество и е подходящо за приготвянето на разнообразни тестени изделия и солта. Добавете студеното масло и бъркайте с пръсти или блендер за тесто, докато сместа придобие консистенцията на груби трохи.

  2. Постепенно добавете студената вода. Не прекалявайте с месенето, за да остане тестото хрупкаво.

  3. Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и оставете в хладилника за поне 30 минути.

  4. Пригответе плънката: В тиган запържете бекона нарязан на кубчета до златисто. Отстранете от огъня и оставете да се отцеди на хартия.

  5. В купа разбийте яйцата, добавете сметаната, млякото, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре.

  6. Сглобяване и печене: Разточете охладеното тесто и го поставете във форма за пай, като оформите ръбовете.

  7. Разпределете бекона равномерно върху тестото. Изсипете яйчената смес отгоре и поръсете с настърганото сирене.

  8. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-35 минути или докато повърхността стане златиста.

  9. Сервиране: Оставете киша да се охлади леко преди сервиране. Поднесете топъл или на стайна температура, нарязан на парчета.

    Дали магията и красотата на Франция, ще бъдат достатъчни, за да я придвижат напред в нашето кулинарно европейско първенство?

Със съдействието на:

Двубои на деня

02.07.2024
Австрия
Виенски Шницел

78%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

22%

02.07.2024
Словения
Словенски Ćevapčići

71%

VS
Чехия
Чешко колено

29%