Дания
Датска торта Мечта
През 1992 година на европейското първенство по футбол проведено в Швеция, отборът на Дания става шампион. Шампионски са и ястията предлагани в страната. Датската кухня е изключително разнообразна и интересна, като на особена почит са сладкишите. Те могат да имат не само различни форми, но и различни пълнежи, глазури и гарнитури.
Една такава рецепта ви предлагаме и днес.
Съставки
250 мл мляко
175 гр масло (125 г за глазурата и 50 г за тестото)
4 яйца
250 гр захар
3 чаени лъжици бакпулвер
100 гр кокосови стърготини
250 гр кафява захар
За глазурата:
125 гр меко масло
100 мл мляко
100 гр кокосови стърготини
200 гр. кафява захар
Начин на приготвяне
- Подготовка на тестото: В тенджера на слаб огън разтопете останалите 50 г масло и оставете да изстине.
- Смесете маслото с 200 мл мляко.
- Смесване на сухите съставки: В голяма купа смесете брашното и бакпулвера.
- Смесване на яйцата със захарта: Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.
- Съединяване на всички съставки: Към яйчената смес добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте добре. Постепенно добавете млякото и маслото към сместа и разбъркайте до хомогенност.
- Печене: Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс.
- Печете в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути. След изтичане на времето, извадете тортата и вдигнете температурата на фурната до 225°C.
- Приготвяне на глазурата: В малка купа смесете 125 гр меко масло с 50 мл мляко, кокосовите стърготини и кафявата захар. Разбъркайте до получаване на гладка смес и оставете настрана.
- Намажете повърхността на тортата с приготвената глазура и върнете във фурната за още 5-10 минути, докато глазурата стане златиста.
-
Охлаждане и сервиране: Оставете тортата да изстине напълно преди сервиране.
Предстои да видим, дали сладкото ще победи солените ни предложения и ще помогне на Дания да продължи напред в нашето кулинарно европейско първенство?