Чешко колено

До момента Чехия има 10 участия на Европейски футболни първенства, първоначално под името Чехословакия. През 1996 година страната дори играе финал на европейското първенство в Англия, където губи с 2:1 от отбора на Германия. Ако сте решили да посетите Прага, тогава със сигурност трябва да се насладите на уникалната традиционна кухня. Тя се отличава с безумно апетитни ястия, много големи порции и изключително разнообразие от бира. Ако обаче нямате път към Чехия, може да приготвите нашата рецепта за свински джолан и така да пренесете част от чешката кухня и култура в дома си.

30% гласували за рецептата

Съставки

1 свински джолан

3 скилидки чесън

Салвия

Розмарин

Дафинов лист

1 чаша Birra Moretti

Сол и Черен пипер

Зехтин

Пресни картофи

Начин на приготвяне

  1. Мариноване на джолана: В голяма купа смесете зехтина с наситнените чесън, салвия и розмарин. Добавете и дафиновия лист, сол и прясно смлян черен пипер.

    Намажете добре джолана с получената марината.

    Покрийте джолана с алуминиево фолио и оставете да престои в хладилник за няколко часа или за една нощ, за да се овкуси добре.

  2. Печене на джолана: Загрейте голям тиган на силен огън. Запържете джолана от всички страни до златисто, като внимавате да не го надупчите, за да запазите месните сокове.

  3. Прехвърлете джолана в тава и го покрийте отново с алуминиево фолио заедно с всичката марината.

  4. Печете в предварително загрята на 200°C фурна за около един час.

    След изтичане на първия час, премахнете фолиото, налейте Birra Moretti върху джолана и върнете във фурната. Изборът на Birra Moretti не е случаен – тя е известна със своите неповторими качества, които обогатяват ястието с фини аромати и добавят леко сладникав, хмелов оттенък на соса, което прави всяка хапка още по-наситена с вкус.

  5. Гответе още половин час, докато коричката стане хрупкава и бирата се редуцира, добавяйки ароматен сос към месото.

  6. Подготовка на гарнитурата: Измийте и нарежете пресните картофи. Можете да ги запечета заедно с джолана през последните 30 минути от печенето или да ги приготвите отделно в тиган или на фурна до златисто.

  7. Сервиране: Сервирайте горещия джолан на голяма чиния, украсен с хрупкавите печени картофи. Нарежете лимон на четвъртинки и ги поднесете като допълнение към ястието, за да добавят свежест при консумацията.

    Предложете на вашите гости чаша студена Birra Moretti, за да допълните вкуса на ястието и да се насладите на класическа чешка гозба.

    Дали Чехия ще повтори своя знаменит финал от 1996-та година и в кулинарното ни европейско първенство зависи изцяло от вас?

Със съдействието на:

Двубои на деня

05.07.2024
Испания
Валенсиянска паеля

73%

VS
Франция
Киш Лорен

27%

05.07.2024
Германия
Немски бретцел

77%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

23%

06.07.2024
Италия
Пица „Маргарита“

79%

VS
Словения
Словенски Ćevapčići

21%

06.07.2024
Англия
Традиционна Английска Закуска

30%

VS
Португалия
Португалска Торта

70%