Белгийска пилешка супа Ватерзой

Със своето шесто участие на европейско футболно първенство, Белгия ще се опита да се пребори за призовите места. Страната е известна със своите замъци и с това, че се произвеждат над 800 марки бира, някои с над 400-500 годишна история. А всички знаем, че хубавата бира върви с хубава храна. Белгийската кухня си има своите отличителни кулинарни шедьоври и условно може да бъде разделена на северна, където на почит са морските дарове и зеленчуците, и на южна, която е повече насочена към месните ястия.
Днешната ни рецепта носи в себе си и севера и юга.

18% гласували за рецептата

Съставки

200 гр пилешки гърди

300 гр пресни картофи

1 селър

1 морков

1 праз лук

½ лимон

½ пилешко бульон

200 мл сметана

Черен пипер и сол

Начин на приготвяне

  1. Нарежете картофите на кубчета.

  2. Сварете ги, след което отцедете и ги оставете да изстинат.

  3. През това време обелете целината, моркова и праза и ги нарежете на тънки ивици.

  4. Кипнете 750 мл вода заедно с лимоновия сок, като добавите и кубчето бульон.

  5. Нарежете пилешките гърди.

  6. Към врящия бульона добавете сметаната и пилето, като варите около 5 минути на слаб огън.

  7. Добавете картофите и зеленчуците и гответе още 3 минути на слаб огън.

  8. Добавете черен пипер на вкус, сервирайте в чинии за супа и поръсете с целина.

    Дали белгийска пилешка супа ще помогне на Белгия да се класира напред в нашето кулинарно европейско първенство, решавате вие като дадете своя глас и участвате за много награди.

Двубои на деня

02.07.2024
Австрия
Виенски Шницел

78%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

22%

02.07.2024
Словения
Словенски Ćevapčići

71%

VS
Чехия
Чешко колено

29%