Австрия
Виенски Шницел
За отборът на Австрия, Евро 2024 ще бъде пето участие на страната на Европейско футболно първенство. Очакванията към отбора са големи. Такива са и към традиционните австрийски ястия. Австрийската кухня се счита за една от най-разнообразните и мултинационални кухни в Европа. Месото тук е издигнато в култ и неслучайно нашата рецепта ви предлага може би най-популярното национално ястие в страната. Естествено, че става въпрос за виенския шницел.
Съставки
200 гр. масло
2-3 яйца
200 гр. галета (пане панко)
Брашно за паниране
1 лимон
Сол
Зехтин
Съставки за гарнитура
2 яйца
40 гр. бейби спанак
30 гр. пресни гъби печурки
Зехтин
Черен пипер
Начин на приготвяне
- Подготовка на шницела: В нисък и широк тиган загрейте маслото на слаб огън до пълното му разтопяване.
- Подгответе три отделни чинии – една с панко хляб, втора с брашно и трета с разбитите яйца.
- Вземете телешкия шол и с остър нож отрежете две филии с дебелина около 3 см (всяка около 200-250 гр.).
- Използвайте чук за месо, за да начукате месото до диаметър приблизително 23 см и дебелина около 5 мм.
- Панирайте шницела като първо го потопите в брашното, след това в яйцето и накрая в панкото. Натиснете добре с пръсти, за да залепне панировката.
- Пържене: Увеличете температурата на маслото до 160°C (използвайте кухненски термометър за точност).
- Потопете шницела в маслото и пържете за около 5 минути от всяка страна, докато стане златист.
-
Извадете готовия шницел и го оставете да се отцеди на хартия. Посолете по вкус.
В тиган загрейте зехтин и добавете бейби спанака и гъбите. Овкусете с малко сол и черен пипер и задушете до омекване.
- Подготовка на гарнитурата: Разбийте две яйца, сложете ги в тиган, докато омлета стане готов
- Сервиране: Сервирайте шницела горещ с резен лимон и добавете омлета.
-
Насладете се на Виенския шницел с чаша студена Birra Moretti, чийто изтънчени нотки перфектно допълват богатите вкусове на ястието.
Дали валсът на виенския шницел ще накара сетивата ви да затанцуват и да класирате Австрия напред в нашето кулинарно европейско първенство?