Виенски Шницел

За отборът на Австрия, Евро 2024 ще бъде пето участие на страната на Европейско футболно първенство. Очакванията към отбора са големи. Такива са и към традиционните австрийски ястия. Австрийската кухня се счита за една от най-разнообразните и мултинационални кухни в Европа. Месото тук е издигнато в култ и неслучайно нашата рецепта ви предлага може би най-популярното национално ястие в страната. Естествено, че става въпрос за виенския шницел.

23% гласували за рецептата

Съставки

200 гр. телешки шол

200 гр. масло

2-3 яйца

200 гр. галета (пане панко)

Брашно за паниране

1 лимон

Сол

Зехтин

Съставки за гарнитура

2 яйца

40 гр. бейби спанак

30 гр. пресни гъби печурки

Зехтин

Черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на шницела: В нисък и широк тиган загрейте маслото на слаб огън до пълното му разтопяване.

  2. Подгответе три отделни чинии – една с панко хляб, втора с брашно и трета с разбитите яйца.

  3. Вземете телешкия шол и с остър нож отрежете две филии с дебелина около 3 см (всяка около 200-250 гр.).

  4. Използвайте чук за месо, за да начукате месото до диаметър приблизително 23 см и дебелина около 5 мм.

  5. Панирайте шницела като първо го потопите в брашното, след това в яйцето и накрая в панкото. Натиснете добре с пръсти, за да залепне панировката.

  6. Пържене: Увеличете температурата на маслото до 160°C (използвайте кухненски термометър за точност).

  7. Потопете шницела в маслото и пържете за около 5 минути от всяка страна, докато стане златист.

  8. Извадете готовия шницел и го оставете да се отцеди на хартия. Посолете по вкус.

    В тиган загрейте зехтин и добавете бейби спанака и гъбите. Овкусете с малко сол и черен пипер и задушете до омекване.

  9. Подготовка на гарнитурата: Разбийте две яйца, сложете ги в тиган, докато омлета стане готов

  10. Сервиране: Сервирайте шницела горещ с резен лимон и добавете омлета.

  11. Насладете се на Виенския шницел с чаша студена Birra Moretti, чийто изтънчени нотки перфектно допълват богатите вкусове на ястието.

    Дали валсът на виенския шницел ще накара сетивата ви да затанцуват и да класирате Австрия напред в нашето кулинарно европейско първенство?

Със съдействието на:

Двубои на деня

05.07.2024
Испания
Валенсиянска паеля

73%

VS
Франция
Киш Лорен

27%

05.07.2024
Германия
Немски бретцел

77%

VS
Нидерландия
Нидерландски бисквитки SPECULOOS

23%

06.07.2024
Италия
Пица „Маргарита“

79%

VS
Словения
Словенски Ćevapčići

21%

06.07.2024
Англия
Традиционна Английска Закуска

30%

VS
Португалия
Португалска Торта

70%