Албания
Албански Тас кебап
За отборът на Албания това ще бъде едва трето участие на европейско футболно първенство. И въпреки скромните постижения на националния отбор, то определено ястията са тези, на които заслужава да се обърне специално внимание.
Благоприятният климат, близостта до морето и богатото историческо минало са оказали огромно влияние върху разнообразието и изобилието на албанската кухня. Телешкото месо е продуктът, който доста често присъства на местната трапеза. Днешната рецепта включва именно това месо в допълнение с червено вино и качамак.
Съставки
1 бял лук
30 мл зехтин
1 лъжица мед
100 мл червено вино
100 мл доматен сос
3 скилидки чесън
Сол
Черен пипер
1 ч.л. Паприка
2 броя дафинов лист
За полентата:
50 гр полента / царевичен грис
350 мл вода
Сол
½ ч. л. зехтин
30 гр масло
Начин на приготвяне
- Нарежете месото на тънки ивици или малки квадратни парчета.
- Запържете го заедно с предварително нарязания лук до зачервяване.
- Добавете виното, доматения сос, дафиновия лист, скилидките чесън, солта и водата, докато се покрие месото.
- Оставете да ври на тих огън до готовност на ястието.
-
Преминете към приготвянето на полентата.
В тенджера поставете водата, солта и олиото и оставете да заврят.
- Изсипете полентата и разбъркайте добре с телена бъркалка.
- Гответе около 5 мин. като разбърквате постоянно.
-
За финал добавете малко парченце масло.
Дали Албания ще се класира напред в нашето кулинарно европейско първенство решавате вие като дадете своя глас и участвате за много награди.