Франция
Киш Лорен
Отборът на Франция е двукратен европейски шампион по футбол. Страната винаги е разполагала със страхотни виртуози с топка в крака. Достатъчно е да споменем имена като Зидан, Платини, Анри, Мбапе. Но не само футболът, но и френската кухня може да бъде описана като изтънчена и виртуозна. Тя се характеризира с иновативни вкусове и елегантна презентация. Овладяването на френската кухня се смята за върховно постижение в кулинарните изкуства.
Днес предлагаме на вашето внимание, едно ястие считано за съвременната френска вечеря.
Съставки
200 гр. Брашно София Мел Класик
100 гр. студено масло
1/2 чаена лъжичка сол
2-3 супени лъжици студена вода
Съставки за плънката:
200 гр. бекон
3 големи яйца
200 мл сметана
100 мл мляко
100 гр. настъргано сирене (Грюер)
Сол и черен пипер на вкус
Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне
- Пригответе тестото: В голяма купа смесете брашното София Мел Класик, което е с високо качество и е подходящо за приготвянето на разнообразни тестени изделия и солта. Добавете студеното масло и бъркайте с пръсти или блендер за тесто, докато сместа придобие консистенцията на груби трохи.
- Постепенно добавете студената вода. Не прекалявайте с месенето, за да остане тестото хрупкаво.
- Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и оставете в хладилника за поне 30 минути.
- Пригответе плънката: В тиган запържете бекона нарязан на кубчета до златисто. Отстранете от огъня и оставете да се отцеди на хартия.
- В купа разбийте яйцата, добавете сметаната, млякото, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре.
- Сглобяване и печене: Разточете охладеното тесто и го поставете във форма за пай, като оформите ръбовете.
- Разпределете бекона равномерно върху тестото. Изсипете яйчената смес отгоре и поръсете с настърганото сирене.
- Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-35 минути или докато повърхността стане златиста.
-
Сервиране: Оставете киша да се охлади леко преди сервиране. Поднесете топъл или на стайна температура, нарязан на парчета.
Дали магията и красотата на Франция, ще бъдат достатъчни, за да я придвижат напред в нашето кулинарно европейско първенство?